Peter de Jong

lector bewerken Lectoraat: Zuiveltechnologie
Hogeschool: Hogeschool Van Hall Larenstein
E-mailadres: peter.dejong@hvhl.nl

Peter de Jong begon zijn loopbaan in 1986 bij Campina Melkunie in Woerden. Al snel stapte hij over naar NIZO food research in Ede. In de jaren’90 promoveerde De Jong aan de TU Delft op het onderwerp ‘interactie tussen de verandering van eiwitstructuren in melk en de vervuiling van apparatuur’. Onder zijn verantwoording zijn wereldwijd bij talloze zuivelbedrijven de productieprocessen verbeterd. Denk hierbij aan het vergroten van de capaciteit, borgen van de kwaliteit en houdbaarheid van zuivelproducten en de ontwikkeling van duurzame nieuwe technologie├źn. Het gebruik van voorspellende computersimulaties loopt als een rode draad door deze verbeteringen. Sinds 2012 is Peter vanuit NIZO food research anderhalve dag per week directeur van het onderzoeksprogramma ‘Mild Separation for Food Applications’ bij het Institute for Sustainable Process Technology in Amersfoort. Daar geeft hij leiding aan het industrieel onderzoeksprogramma dat zich bezighoudt met valorisatie van afvalstromen. Peter publiceerde meer dan 150 artikelen in wetenschappelijke en technologische tijdschriften.